dissabte, 2 de març del 2013

Caldes de Montbui (1)

En Pep Gaspar, regidor de Cultura de Caldes, em posa amb contacte amb en Joan Villanueva, historiador calderí, que em recomana llegir el llibre que varen fer conjuntament amb Marta Barceló, Montserrat Canyameres, Jean Marie Démaret, Mònica Ricart i Aurora Vela, sobre la història de Caldes de Montbui en els anys 1936-1939, amb un capítol explícit dedicat als calderins que varen passar pels camps de concentració.

De: Joan Villanueva 
Tema: calderins a Mauthausen
Data:  0 de gener de 2013 19:26:03 GMT+01:00
A/c: Pep Gaspar i Blancafort 

Hola Núria,

El Pep Gaspar m'ha explicat que estàs fent un treball sobre els vallesans als camps nazis.
En relació als calderins, crec que el millor és que consultis el llibre Caldes de Montbui 1936-1939. Entre la il·lusió i el dol. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Biblioteca Abat Oliva núm. 286. Barcelona 2008, en el que hi vaig col·laborar.
El llibre segurament que el trobaràs a la biblioteca de Granollers. A la de Caldes, segur.
Hi trobaràs un subcapítol dedicat als calderins als camps nazis.
Si necessites alguna informació més, no dubtis a dir-m'ho i faré el possible per ajudar-te.

Salutacions.

Joan Villanueva i Dachs


Localitzo el llibre a la Biblioteca Can Pedrals de Granollers. Hi descobreixo molta informació, la més important de la qual és que hi ha onze calderins que varen passar pels camps. Jo només en tenia identificats set, i afegeixo un post per a Pasqual Gimeno Cervera, Alexandre Folch Gómez, Armand Pueyo Jornet i Artur Triquell Font. Suposo –ho hauré de confirmar- que la Montserrat Roig –i també l’Amical Mauthausen- els havien identificat com a nascuts en alguna altra població.

Em serveix també per corregir alguns cognoms –Marcel Ramos, i no Ramon; Josep Manuel Blavi, i no Blaví; Josep Maria Catafau, i no Josep Catapau-, tal i com estan descrits en el llibre de la Montserrat Roig i en els registres de l’Amical Mauthausen.

Hi ha quatre històries singulars: la de Josep Ferrer i Espelt, anomenat El Pastora, i l’únic calderí que sobrevisqué als camps; la de Marcel Ramos i Comas, que compartí comboi amb Joaquim Amat-Piniella; la de Josep Maria Catafau i Rabadà, amb referències directes del seu germà Frederic, i la de Joan Deu Casanovas, que compartí tot el procés amb Josep Maria Catafau, morint tots dos el mateix dia.

Incloc el llibre com a nova referència CM:
  • Marta Barceló, Montserrat Canyameres, Jean Marie Démaret, Mònica Ricart, Aurora Vela i Joan Villanueva. Caldes de Montbui 1936-1939. Entre la il·lusió i el dol. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. 2008


del qual utilitzo dos capítols:
13.3.2 Els camps de concentració de França
13.3.3 Els camps de concentració de Mauthausen-Gusen

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada