diumenge, 3 de març del 2013

La Llagosta (2)

Localitzo un document molt interessant a Racó, i desfaig un embolic important, referent a Sant Fost de Campcentelles i La Llagosta: M. Àngels Suárez i González. La Llagosta durant la Guerra Civil, editat a la Revista Notes, 26.
De fet, arrel d'haver trobat en Ramon Sariol al llibre de Història i Memòria al Vallès Oriental, havia afegit en Ramon Sariol i Castellà, de La Llagosta, tot i no trobar més informació. Fins aleshores, tenia un Ramon Sarriel Castellà, de Sant Fost de Campsentelles, a la llista de la Montserrat Roig, de qui no aconseguia trobar cap informació. I les coses, com sembla natural, acaben lligant. En Ramon Sariol Castellà de la Llagosta és en Ramon Sarriel Castellà, de Sant Fost de Campcentelles.
De fet, fins a l'inici de la Guerra Civil, La Llagosta era un barri del municipi de Sant Fost, amb una població de 555 persones. I, en el Comitè del 30 d'agost del 1936, es va decidir la separació de Sant Fost i la constitució del poble independent de La Llagosta. En l'acta de segregació de La Llagosta, del 8 de setembre, expressen que .. es desprèn la voluntat unànime de la fins ara barriada de Fost de Campsentelles de convertir-se en municipi independent. El dret a decidir, doncs, a nivell municipal.
Entre els regidors signants, s'hi troba el germà d'en Ramon Sariol, en Joan Sariol i Castellà, pagès en compte propi, que el febrer del 1937 seria escollit alcalde en representació d'ERC.

Grup d'homes de la Llagosta, formant instrucció, el 1937. El 3r per l'esquerra assegut a terra és en Joan Sariol

Mentrestant, el 21 de juny del 1937, es constituïa la Junta Municipal Agrària, d'acord amb el Decret de la Conselleria d'Agricultura de la Generalitat, amb l'objectiu d'assumir els temes que feien referència a l'agricultura. I, com a vocals, hi trobem els dos germans Sariol., en Joan i en Ramon.
El text indica també l'existència d'un Dossier sobre en Ramon Sariol a l'Arxiu Municipal de La Llagosta, que hauré d'intentar consultar.
Com a resum, doncs, elimino el Ramon Sarriel Castellà, de Sant Fost, i em quedo amb una llista de 46 persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada