diumenge, 3 de març del 2013

Parets del Vallès (1)

La lectura del llibre de Joan Garriga Història i Memòria al Vallès Oriental em fa adonar del descuit de Projecte Forns Ninou, paretenc nascut a Santa Perpètua de la Moguda, que és com el recull la Montserrat Roig.
(Aquest és un problema reiteratiu que va sortint. El treball és sobre els vallesans -del Vallès Oriental- que varen passar pels camps nazis, i la pregunta de qui és vallesà plana constantment sobre les persones que vaig trobant. Nascuts fora del Vallès, però vallesans d'adopció, o bé nascuts al Vallès però que feren vida en altres llocs).
En el cas d'en Projecte, tot i que va néixer a Santa Perpètua, va viure des dels quatre anys a Parets, on va arrelar i encara hi viuen els seus descendents. Però és Santa Perpètua qui se l'ha "apropiat", dedicant-li fins i tot un institut. I Parets, en canvi, no he sabut trobar cap homenatge dedicat a ell.
Aquest fet ha comportat que en Projecte Forns Ninou tingui una entrada a la Viquipèdia catalana, i que el web de l'IES Rovira-Forns expliqui la seva biografia.

Enric Forns, en una fotografia de Guiomar Soler
I, a més, he pogut ampliar-la amb detalls perquè una alumna del centre, la Guiomar Soler va fer, l'any 2008, quan feia 2n de Batxillerat, el seu treball de recerca sobre els Republicans deportats als camps nazis, entrevistant l'Enric Forns, fill de Projecte Forns.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada