dimarts, 26 de febrer del 2013

La Roca del Vallès (1)


Localitzo, via l’Arxiu Digital de l’Hemeroteca de Granollers, una entrevista de Xavier Porcel feta a Màrius Gallemí i Bartrés, i la notícia de la seva defunció, el dia 4 de febrer de 1990, als 85 anys d'edat. En l’entrevista, se li pregunta sobre les eleccions abans de la guerra,

Fa 79 anys que en Màrius Gallemí i Bartrés va néixer. Ens hi hem adreçat per tal que ens expliqués com es constituïen els ajuntaments democràtics abans de la guerra i com s'ho feien a les campanyes electorals, etc.
Abans de la guerra, és a dir en els últimes eleccions municipals, abans que en Franco abolís la democràcia, com s'organitzava la campanya electoral?
En aquella època la campanya electoral era força diferent de com és ara. No s'enganxaven pasquins per les parets ni es pintaven eslògans.
Aleshores com s'ho feien per a donar a conèixer les candidatures?
El que estava més generalitzat, era la compra de vots d'una forma indirecta, és a dir, es convidava la gent a menjar i beure i a canvi es garantien els vots dels convidats.
Quin pressupost tenien, o quants diners despenien en aquests actes?
De pressupost dubto que ningú en fes, ja que generalment les despeses es pagaven d'aportació directes dels que es presentaven a les eleccions. Les convidades no sé quant els podia costar però s'ha de tenir present que en aquella època un dia sencera tot estar, per exemple, en una fonda costava quatre pessetes, per tant crec que no s'hi esmerçaven diners.
No es feien mítings?
Sí, de mítings se'n feia algun, encara que pocs. Recordo que alguna vegada fins i tot hi havia vingut algun diputat, que generalment els de l'oposició els rebien a cops de tomàquets i això feia que de mítings se'n realitzessin molt pocs.
Quina partits hi havia a La Roca?
De fet tan sols hi havia la Lliga i ERC, i gairebé sempre havia manat la Lliga.
Vos de quin partit éreu?
En aquell temps militava en ERC, però avui en dia com que ERC és Lliga, podríem dir que pràcticament la línia que segueixen és la mateixa, prefereixo no militar en aquest partit.
Actualment militeu en algun partit?
Sí, estic afiliat al PSC.
Com es designava l'alcalde?
Abans no era pas com ara, hi havia més regidors, i entre tots decidien qui els havia de dirigir, des de l'alcaldia. No es feia el sistema de nomenament del primer de la llista que guanya per majoria.
Havíeu assolit algun càrrec polític?
No tan sols vaig ser Jutge durant un temps.
Què vàreu fer quan esclatà la guerra, i un cop guanyada per les tropes de Franco començaren les depuracions?
En començar la guerra vaig anar al front com tothom fins que s'acabà. Aleshores tement les represàlies i les depuracions vaig marxarà França, on hi vaig ser deu anys.
Després quan vaig saber que podia tornar sense perill, vaig venir a casa hi no he hagut de tornar a marxar.
Quina actuació va tenir el darrer alcalde Sadurní Pujades?
Actualment podríem dir qué normal per l'època que va viure. El que sí es pot dir que va actuar molt malament davant els fets d'octubre. Aquest capítol concret sí que va actuar d'una forma nefasta.
És per això que el van matar?
No, quan es va acabar la guerra ningú de La Roca no tenia cap mena d'interès a fer-li mal i menys a matar-lo. El que va passar és que ell es va espantar i va marxar del poble, i fou lluny del poble uns
altres l'assassinaren. Podeu estar ben segur que si no hagués marxat no li hauria passat res.

Xavier Porcel

En faig unes quantes deduccions:
Corregeixo el segon cognom, amb accent: Bartrés.
Sembla que estava implicat en política, però no quedar clar si militava a ERC.
En començar la guerra, es va allistar i va anar al front, fins al final de la Guerra Civil.
S’exilià a França, on s’hi estigué deu anys. No parla en cap moment del seu pas per la CTE i de l’Organització Todt.
El retorn el féu un cop va saber que podia tornar sense perill.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada